Image

Image
Image

 

 

 

 

Slangenburg Meditaties

Twee wekelijks 's woensdags 10.15 - 11.30 uur.

NB Zie aangepast schema voor juni/juli

 

adres: Abdijlaan 1,  7004 JL Doetinchem

 

In het Stiltecentrum van de Sint Willibrordsabdij bij Kasteel de Slangenburg in Doetinchem wordt al vele jaren eens in de 2 weken op de woensdagochtend gemediteerd.

Meditatie is een beproefde manier om de verbinding met je ziel te onderhouden. Aandacht voor ontspannen, adem, aanwezig zijn in het hier en nu. Luisterend, ervarend, schouwend, eenvoudig - inclusief de onrust - mediteren. Het samenzijn in stilte met anderen verdiept de ervaring.

 

Inhoud van de meditatie:

Introductie op de meditatie; lichaams-bewustwording; 15 minuten zitten in stilte; bewegingsmeditatie; 15 minuten zitten in stilte; soms muziek, mantraklank zingen.

 

Om 10.15 uur is er koffie of thee, om 10.30 uur begint de meditatie

Verzamelen bij de poort voor de kapel om 10.10 uur, dan samen naar binnen

Adres: Abdijlaan 1 - 7004 JL Doetinchem

 

Elk jaar zijn er 2 series van 10 meditaties. De voorjaars serie begint in februari en de najaars serie begint in september. Voor de data in 2020, zie: planning.

 

Wil je een keer meedoen of inschrijven voor de hele serie van 10 meditaties in het voorjaar of najaar kijk dan bij contact.

 

Stilstadag

Aankomend bij het einde van het jaar is tevens overgaan naar het volgende. Waar ben ik, op mijn weg? Samen reflecteren op wat in het verleden gebeurde, met een blik op wat komen gaat; beseffen dat ik hier en nu ben. Het programma biedt de nodige ruimte voor persoonlijk bezinning en waar gewenst, het gesprek met de ander.

Wil je deelnemen, meld je aan via contact; zie planning voor de datum.

 

Lees hieronder voor meer informatie

De basisstructuur van de woensdagochtend meditaties is eenvoudig en goed te volgen. Ook door mensen die niet veel mediteren. Een inleiding tot de meditatie wordt gevolgd door een tekst uit een van de spirituele tradities. Er volgt een begeleide meditatie met lichaamsbewustzijn tot doel.

Daarna is er 15 minuten zitten in stilte.

De meeste deelnemers zitten op stoelen of op de bank. Een enkeling gebruikt een meditatiekussen of een meditatiebankje.

Na het eerste blok stilte is er een simpele bewegingsmeditatie, ademmeditatie of een dans. De bewegingen worden ook in stilte uitgevoerd.

Daarna volgt het tweede blok zitten in stilte van 15 minuten.

Het laatste gedeelte van de meditatiesessie is een meditatie met klank. Vaak wordt gezamenlijk een AUM klank gemaakt.

 

Voor en na de meditatie wordt er in de keuken van het Stiltecentrum meestal wel wat gebabbeld door de deelnemers. De meditatie vindt plaats in de groene kapel of in de grote zaal.

 

Jan van Deenen sJ en Petra den Dulk zijn in 2000 met de woensdagochtend meditaties gestart. In de Sint Willibrordsabdij wordt al jaren een verbinding gelegd tussen de christelijke traditie van Benedictus en zen meditatie. De woensdagochtend meditaties  hebben een trouwe groep bezoekers gekend in wisselende samenstellingen. Meestal mensen uit de Achterhoek of gasten van het kasteel of de abdij.

Jan van Deenen is in augustus 2012 overleden. Petra heeft de begeleiding van de meditaties daarna doorgezet samen met Roef Mensink. Vanaf februari 2015 begeleidt Roef de meditaties. Vanaf februari 2018 begeleidt Art Schieman de meditaties; zomer 2018 en voorjaar 2019 heeft Corina Mateman voor hem ingevallen.

 

Kijk voor hoe je je kunt aanmelden bij: contact en voor kosten bij: tarieven.